عسل یکی از مواد غذایی پرطرفدار و پرکاربرد است که خواص درمانی و دارویی بسیاری دارد و میتواند به حفظ سلامت بدن شما کمک فراوانی کند. در ادامه به بررسی خواص عسل در زمینههای سلامت و پوست خواهیم پرداخت.
انواع عسل و فواید آن :
قبل از هر چیز بهتر است بدانید که عسل انواع گوناگونی دارد. عسلها با توجه به اینکه از شهد چه گلی به دست آمدهاند طعم و رنگ متفاوتی خواهند داشت و بر همین اساس نیز طبقهبندی میشوند. عسل به دو صورت خام و پاستوریزه قابل مصرف است. عسل خام به طور مستقیم از کندو جدا شده و دارای ناخالصیهایی است اما عسل پاستوریزه، حرارت دیده و فرآوری شده است و فاقد سلولهای مخمری و انزیم های سالم میباشد. عسل به دلیل داشتن مقدار زیادی قند طبیعی، مونوساکارید، فروکتوز و گالاکتوز جایگزین مناسبی برای قند سفید شناخته شده است. این خوراکی میتواند در درمان و پیشگیری از بسیاری از بیماریهای جسمی و جنسی و مشکلات پوستی موثر واقع شود.
عسل و درمان سرماخوردگی :
محققان با بررسی عسل طبیعی دریافتهاند که این مادهی غذایی میتواند نقش مؤثری در درمان سرفه داشته باشد. تحقیقات نشان داده که عسل به دلیل داشتن آنتی اکسیدانها و فعالیت ضدالتهابی و پوشاندن لایههای مخاطی با لایهای بسیار نازک باعث کاهش سرفههای شب هنگام شده و تاثیری برابر با داروی ضد سرفه دکسترومتورفان دارد. همچنین نتایج تحقیقات دانشگاه آکسفورد بریتانیا نشان داده که عسل میتواند سرفه در کودکان را تا حد زیادی کاهش داده و حتی جایگزین داروهای ضد سرفه شود. ترکیب آبلیمو و عسل باعث بهبود احتقان و گرفتگی گلو و رفع کم آبی بدن میشود.
حفظ سلامت قلب :
دانشمندان معتقدند که مقادیر زیاد هورمونهای استرس باعث اختلال در عملکرد قلب شده و احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش میدهد. مصرف عسل میتواند باعث کنترل تاثیر این هورمونها بر قلب شده و هنگامی که قلب در حالت استراحت به سر میبرد (زمان خواب) خود را بازیابی کند. این مادهی غذایی همچنین به دلیل داشتن منابع فراوان آنتی اکسیدان باعث پیشگیری و رفع بیماریهای قلبی و عروقی از جمله آریتمی، ضربان نامنظم و تاکیکاردی میشود.
تاثیر عسل بر فشار خون:
عسل سرشار از آنتی اکسیدان و پلی فنلها بوده و مصرف مداوم آن باعث بهبود عملکرد قلب میشود. آنتی اکسیدان موجود در عسل، باعث جلوگیری از عملکرد نامناسب رگهای خونی شده و تاثیر منفی هورمونهای استرس بر قلب را کاهش میدهد. بهبود عملکرد قلب باعث میشود گردش خون در بدن بهتر صورت بگیرد و درنتیجه، فشارخون تنظیم میگردد. از دیگر خواص عسل میتوان به ترشح سروتونین اشاره کرد که باعث شل شدن رگهای خونی و در نتیجه کاهش فشارخون بالا میشود.
بهبود زخم و سوختگی :
تحقیقات نشان داده که عسل به دلیل داشتن فعالهای زیستی میتواند باعث التیام بخشیدن به زخم و سوختگیهای پوست شود. بر اساس مقالهای که در مجله ی wound منتشر شده عسل بخاطر ph اسیدی که دارد وقتی در تماس با زخم قرار میگیرد باعث می شود خون نیز ph اسیدی ترشح کند و در نتیجه اکسیژن آزاد شود. سپس ترشح پروتئازها، که باعث اختلال در روند بهبود زخم میشوند، کاهش یافته و به این صورت زخم التیام مییابد.
عسل و پیشگیری از ابتلا به دیابت :
میزان قند موجود در مواد غذایی را در پزشکی شاخص گلایسمیک مینامند. شاخص گلایسیمیک نشان دهندهی میزان تاثیر مواد غذایی بر سطح قند خون است. هرچه این شاخص پایینتر باشد باعث میشود سطح قند خون به میزان کمتری بالا رود. به طور کلی میانگین این شاخص برای عسل کمتر از قند و شکر بوده و همچنین بر اساس مطالعات اخیر در کشور رومانی عسل به دلیل شاخص گلایسمیک پایین و خاصیت ضدالتهابی که دارد میتواند جایگزین مناسبی برای قند و شکر باشد به خصوص برای بیماران دیابتی .
عسل و بهبود مشکلات معده :
از دیگر خواص عسل میتوان به درمان ریفلاکس و دیگر مشکلات معده اشاره کرد. خاصیت ملین عسل باعث بهتر هضم شدن غذا شده و اجازه نمیدهد اسید معده بیش از حد ترشح شود. همچنین با توجه به خاصیت آرامشبخشی که دارد میتواند در بهبود مشکلات عصبی معده نیز موثر واقع شود. تجربه ثابت کرده که مصرف مقدار کمی دارچین با عسل خام در دراز مدت باعث بهبود زخم معده و دیگر بیماریهای مربوط به معده میشود.
تاثیر عسل بر پوست :
عسل به دلیل داشتن مقادیر آنتی اکسیدان باعث تاخیر در روند پیری پوست شده و با توجه به خاصیت مرطوبکنندگی که دارد میتواند در بهبود چین و چروک نقش موثری داشته باشد. ph پایین عسل به آن خاصیت ضد باکتریایی بخشیده و باعث شده که این مادهی غذایی بتواند آکنه و مشکلات پوستی که علت باکتریایی دارند را به خوبی بهبود بخشد. تجربه نشان میدهد که مرطوبکنندگی عسل میتواند در بهبود جای زخم آکنه روی صورت کمک کند. در گذشته نیز انسانها از خواص عسل برای بهبود سوختگی و التیام زخمها استفادههای فراوانی میکردند.
محصولات مرتبط :
مقالات مرتبط :